Substancje niebezpieczne i szkodliwe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wyp. Miejska (Rynek 8)
(3)
Wyp. Dzieci (Rynek 8)
(1)
Autor
Bandel Jerzy
(1)
Bradbury Neil
(1)
Falkoff Michelle
(1)
Jacewicz Agnieszka
(1)
Pizzorno Joseph
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(1)
Sołowiej Krzysztof
(1)
Witczak Agata (1966- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
14-17 lat
(1)
Młodzież
(1)
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Kobieta
(3209)
Miłość
(2139)
Rodzina
(2056)
Przyjaźń
(1958)
Tajemnica
(1722)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(-)
Relacje międzyludzkie
(1523)
Śledztwo i dochodzenie
(1406)
Dziewczęta
(1311)
historia Polski
(1191)
Zabójstwo
(1163)
Rodzeństwo
(996)
II wojna światowa (1939-1945)
(975)
Zwierzęta
(933)
Chłopcy
(856)
Nastolatki
(841)
poezja
(814)
powieść obyczajowa dla młodzieży
(752)
opowiadanie dla dzieci
(729)
Małżeństwo
(704)
Wybory życiowe
(703)
Dzieci
(666)
Sekrety rodzinne
(664)
Relacja romantyczna
(661)
Uczucia
(648)
Życie codzienne
(634)
Policjanci
(629)
Trudne sytuacje życiowe
(628)
Magia
(609)
historia
(553)
powieść
(548)
geografia
(537)
Osoby zaginione
(524)
Podróże
(523)
Dziecko
(499)
Ludzie a zwierzęta
(497)
Uczniowie
(492)
Historia
(485)
literatura polska
(483)
Boże Narodzenie
(480)
Psy
(463)
Przestępczość zorganizowana
(461)
Matki i córki
(440)
Arystokracja
(433)
Uprowadzenie
(418)
Władcy
(406)
Zemsta
(404)
dramat
(391)
Poszukiwania zaginionych
(387)
Zakochanie
(385)
Wakacje
(378)
biografia
(369)
Koty
(367)
Dziennikarze
(347)
opowiadanie dla najmłodszych
(343)
Żydzi
(334)
Prywatni detektywi
(333)
Mężczyzna
(326)
Dziadkowie i wnuki
(324)
Język polski
(320)
Ojcowie i córki
(318)
Wychowanie w rodzinie
(315)
Seryjni zabójcy
(301)
Pisarze
(299)
Ludzie bogaci
(298)
Spisek
(298)
Dojrzewanie
(296)
Wychowanie
(294)
Nauczyciele
(282)
Pisarze polscy
(282)
Marzenia
(275)
Samotność
(268)
Wsie
(267)
historia literatury
(267)
Zdrada
(264)
Polacy za granicą
(262)
Polska
(260)
Lekarze
(258)
Wojna
(256)
Czarownice i czarownicy
(255)
Detektywi amatorzy
(255)
Młodzież
(248)
historia literatury polskiej
(242)
powieść przygodowa dla młodzieży
(242)
Nauczanie początkowe
(241)
język polski
(237)
Obyczaje i zwyczaje
(234)
Rozterki miłosne
(232)
powieść dla młodzieży
(232)
powieść obyczajowa dla dzieci
(230)
Nauczanie
(229)
Opieka nad zwierzętami
(227)
Pedagogika
(227)
Humor
(225)
Literatura polska
(223)
Kradzież
(221)
Pomaganie
(217)
Kłamstwo
(216)
Śmierć
(214)
Polityka
(211)
Władza
(211)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Literatura młodzieżowa amerykańska
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Chemia
(1)
Historia
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Smak trucizny / Neil Bradbury ; przełożyła Agnieszka Jacewicz - Wydanie I. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2022. - 303, [1] strona, [8] stron tablic : ilustracje ; 22 cm
Tytuł oryginału:"A taste for poison".
Błyskotliwie łącząc tematy nauki i zbrodni, "Smak trucizny" ujawnia, jak jedenaście znanych substancji wpływa na organizm człowieka – na kanwie morderstw, w których ich użyto. Czytelnicy powieści kryminalnych doskonale wiedzą, że trucizna jest jedną z niezmiennie powracających metod wybieranych przez morderców. Można ją niepostrzeżenie dodać komuś do drinka, posmarować nią grot strzały lub klamkę, a nawet sprawić, że dostanie się do powietrza, którym oddychamy. Ale jak działa…? Łącząc elementy historii medycyny oraz opisów rzeczywistych przestępstw, Neil Bradbury zgłębia tę metodę zabijania. Obok informacji o prawdziwych zabójcach i ich zbrodniach – tych osławionych, tych zapomnianych i tych wciąż nierozwiązanych – pojawiają się równie intrygujące dzieje samych trucizn: jedenastu cząsteczek śmierci, które niszcząc ciało człowieka, paradoksalnie pokazały nam, jak funkcjonuje nasz organizm. Poczynając od niebezpiecznej genezy powstania ginu z tonikiem, kończąc na przesyconej arszenikiem tapecie z sypialni Napoleona – Smak trucizny zabiera czytelnika w fascynującą podróż przez skomplikowane procesy, które nas utrzymują przy życiu…lub nie.[z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 615.9:343.6 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału : "Pushing Perfect" 2016.
▼❣▼ Pewnego dnia na twarzy Kary rośnie pryszcz. Dziewczyna za nic nie chce się przyznać do tego przed przyjaciółkami. Ukrywa też przed nimi zżerający ją nieustannie stres, dlatego ich relacja wkrótce dobiega końca. ▼❣▼ Rok później Kara żyje już właściwie tylko dla ocen, dopingowana przez ambitnych rodziców, by dostać się do najlepszego college’u. Po ataku paniki w trakcie ważnego testu Kara widzi tylko jedną drogę, by zaliczyć egzamin: tabletki, zaproponowane przez nową koleżankę. Oczywiście w tajemnicy. Tabletki połknięte, egzamin zaliczony, sprawa zapomniana. Nie wszyscy jednak zapomnieli… ▼❣▼ Poza Karą i jej przyjaciółką o pigułkach wie ktoś jeszcze. Ktoś, kto nie zawaha się użyć tej informacji w odpowiedni sposób, jeśli Kara czegoś dla niego nie zrobi… ▼❣▼ Wkrótce okazuje się, że nie tylko Kara jest jedyną osobą, która ma porachunki z tajemniczym wrogiem. ▼❣▼ Kto trzęsie całą szkołą? Czy Karze i innym uda się wydostać z macek szantażu? ▼❣▼ Nowa książka autorki „Playlist for the Dead” ▼❣▼ [źródł opisu : w.bibliotece.pl] ▼❣▼
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Dzieci (Rynek 8)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Po/4 [lok. Wypożyczalnia dla Dzieci] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak żyć zdrowo w mieście pełnym smogu? Czy ryby i kasze rzeczywiście są zdrowe? Jak wybierać środki czystości i kosmetyki, by nie narażać się na działanie niebezpiecznych substancji? Dzięki tej książce zrozumiesz, co tak naprawdę znajduje się w składach różnych produktów. Nauczysz się unikać i zastępować te, które zawierają szkodliwe substancje. Poznasz objawy i dolegliwości, które rozwijają się, kiedy w organizmie nagromadzone są toksyny. W oparciu o badania naukowe, autor wyjaśnia, w jaki sposób trucizny z jedzenia, kosmetyków i środowiska niszczą Twoje zdrowie. Da Ci również odpowiednie narzędzia, byś mógł skutecznie oczyścić organizm i otoczenie. Nie pozwól, by powszechne toksyny zrujnowały Twoje zdrowie! [empik.com].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612.017:614 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się. W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści. Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania. „Autorzy zamieścili oraz przedyskutowali dogłębnie wiele wartościowych i żywotnych zagadnień zaczerpniętych zarówno z literatury specjalistycznej jak i będących efektem ich własnych przemyśleń, a także bogatego doświadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe informacje przyczyniły się do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu zaprezentowanych w tekście zależności, opatrzonych często trafnym komentarzem.” Prof. dr hab. Piotr Szefer. [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615.9:664.014 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej