Mięso
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Dostępność
dostępne
(3)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wyp. Miejska (Rynek 8)
(3)
Filia Gębice
(3)
Autor
Dąbska Helena
(2)
Pyszkowska Kazimiera
(2)
Różalska B
(2)
Gasik Anna
(1)
Harari Yuval Noah (1976- )
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Pietrzkiewicz-Sołtyk Anna
(1)
Sabela Bartek (1982- )
(1)
Shapiro Paul
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(1)
1980 - 1989
(3)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(3)
1945-1989
(3)
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Temat
Kobieta
(3210)
Miłość
(2139)
Rodzina
(2056)
Przyjaźń
(1958)
Tajemnica
(1722)
Mięso
(-)
Relacje międzyludzkie
(1524)
Śledztwo i dochodzenie
(1407)
Dziewczęta
(1311)
historia Polski
(1189)
Zabójstwo
(1163)
Rodzeństwo
(996)
II wojna światowa (1939-1945)
(979)
Zwierzęta
(933)
Chłopcy
(856)
Nastolatki
(841)
poezja
(814)
powieść obyczajowa dla młodzieży
(752)
opowiadanie dla dzieci
(729)
Małżeństwo
(706)
Wybory życiowe
(703)
Dzieci
(666)
Sekrety rodzinne
(664)
Relacja romantyczna
(662)
Uczucia
(649)
Życie codzienne
(634)
Policjanci
(629)
Trudne sytuacje życiowe
(628)
Magia
(609)
historia
(553)
powieść
(548)
geografia
(537)
Osoby zaginione
(524)
Podróże
(523)
Dziecko
(499)
Ludzie a zwierzęta
(497)
Uczniowie
(492)
Historia
(485)
literatura polska
(483)
Boże Narodzenie
(481)
Psy
(463)
Przestępczość zorganizowana
(461)
Matki i córki
(440)
Arystokracja
(433)
Uprowadzenie
(419)
Władcy
(407)
Zemsta
(404)
dramat
(391)
Poszukiwania zaginionych
(387)
Zakochanie
(385)
Wakacje
(378)
biografia
(369)
Koty
(367)
Dziennikarze
(347)
opowiadanie dla najmłodszych
(343)
Żydzi
(334)
Prywatni detektywi
(333)
Mężczyzna
(327)
Dziadkowie i wnuki
(324)
Język polski
(320)
Ojcowie i córki
(318)
Wychowanie w rodzinie
(315)
Seryjni zabójcy
(301)
Pisarze
(299)
Ludzie bogaci
(298)
Spisek
(298)
Dojrzewanie
(296)
Wychowanie
(294)
Pisarze polscy
(284)
Nauczyciele
(282)
Marzenia
(275)
Samotność
(268)
Wsie
(267)
historia literatury
(267)
Zdrada
(264)
Polacy za granicą
(263)
Polska
(260)
Lekarze
(258)
Wojna
(256)
Czarownice i czarownicy
(255)
Detektywi amatorzy
(255)
Młodzież
(248)
historia literatury polskiej
(242)
powieść przygodowa dla młodzieży
(242)
Nauczanie początkowe
(241)
język polski
(237)
Obyczaje i zwyczaje
(234)
Rozterki miłosne
(232)
powieść dla młodzieży
(232)
powieść obyczajowa dla dzieci
(230)
Nauczanie
(229)
Opieka nad zwierzętami
(228)
Pedagogika
(227)
Humor
(225)
Literatura polska
(223)
Kradzież
(221)
Pomaganie
(218)
Kłamstwo
(216)
Śmierć
(214)
Polityka
(211)
Władza
(211)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(4)
Książka kucharska
(3)
Reportaż
(2)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(5)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Gębice
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 [lok. Wypożyczalnia Gębice] (1 egz.)
Książka
W koszyku
We współczesnym gospodarstwie domowym dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju przetwory z warzyw, owoców i mięsa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Gębice
Brak informacji o dostępności: sygn. 641.4 [lok. Wypożyczalnia Gębice] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przetwory w gospodarstwie domowym / Kazimiera Pyszkowska ; [rysunki projektowała B. Różalska ; przedmowa Helena Dąbska]. - Wydanie V, poprawione i uzupełnione. - Warszawa : PWRiL, 1984. - 215, [1] strona : rysunki ; 21 cm.
We współczesnym gospodarstwie domowym dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju przetwory z warzyw, owoców i mięsa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Gębice
Brak informacji o dostępności: sygn. 641.4 [lok. Wypożyczalnia Gębice] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wędrówka tusz / Bartek Sabela. - Wydanie I. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2023. - 305, [3] strony ; 23 cm.
(Repotraż / Wydawnictwo Czarne)
Na początku XX wieku pewna gospodyni domowa z hrabstwa Sussex zamówiła pięćdziesiąt kurczaków. W wyniku nieporozumienia przysłano jej pięćset sztuk. Trzy lata później miała ich już dziesięć tysięcy, a hrabstwo stało się największym ośrodkiem produkcji drobiu na świecie. Gdy tematem efektywnego rozmnażania zwierząt zainteresowali się biolodzy, genetycy i chemicy, hodowle szybko zaczęły przypominać masową produkcję. Wędrówka tusz to zapis dziesiątek rozmów pokazujących mnogość perspektyw – hodowców, pracowników ferm, weterynarzy, aktywistów działających na rzecz praw zwierząt, przywódców religijnych i polityków. Bartek Sabela ze znajomością rzeczy opowiada o procesie produkcji mięsa: od narodzin zwierzęcia przez jego przyspieszony techniką rozwój po szybką – przez wielu uważaną za humanitarną – śmierć. Uważnie wczytuje się w pisma branży hodowlanej i raporty GUS-u, zagłębia w Biblię i prace filozofów. A wszystko po to, by rzetelnie, bez epatowania okrucieństwem i rozpalania emocji opowiedzieć o miejscu zwierząt we współczesnym świecie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308(047) [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia dzieje się na naszych oczach: odkryto sposób na wytwarzanie wystarczającej ilości jedzenia dla wciąż rosnącej ludzkiej populacji. Ziemia ledwo dyszy. Wzrost zaludnienia i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę sprawia, że przemysłowa hodowla miliardów zwierząt stała się ze wszech miar szkodliwa. Nie ma nic naturalnego w kurze, której podaje się stymulatory wzrostu i hoduje w szopie z kilkudziesięcioma tysiącami innych, ani w krowie czy świni, które wraz z paszą wchłaniają obłędne ilości antybiotyków. Dlatego trwają zaawansowane prace nad produkcją i komercjalizacją czystego mięsa - prawdziwego mięsa - tworzonego bez udziału zwierząt. Naukowcy zapewniają, że rozwój mięsa z tkanki zwierzęcej nie da fałszywego mięsa, tak jak sklonowanie owcy nie doprowadziło do powstania fałszywej owcy. Wręcz przeciwnie: techniki laboratoryjne pozwalają uzyskać mięso nieskażone hormonami, pestycydami, bakteriami E. coli czy konserwantami. W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wizjonerskich wynalazców, laboratoria naukowe i inwestorów, których celem jest postawienie na naszych stołach pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt. Paul Shapiro napisał aktualną i pouczającą książkę o ekscytującej transformacji, która czeka sposób produkcji jedzenia. [marginesy.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308(047) [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wędzenie i wędliny. - Warszawa : Przedsiębiorstwo Handlowo-Wydawnicze Arystoteles, 2020. - 64 strony : ilustracje ; 20 cm
Wędzenie i wędliny to wspaniała książka z przepisami i poradami na domowy wyrób mięsa. Jest to idealna lektura dla tych, którzy chcą poprawić jakość i smak spożywanych produktów. Dla wielu stało się też ulubionym sposobem spędzania czasu wolnego, przynoszącym sporo satysfakcji i umożliwiającym przygotowanie aromatycznych specjałów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej