Technologia żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Dostępność
dostępne
(3)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wyp. Miejska (Rynek 8)
(3)
Wyp. Dzieci (Rynek 8)
(1)
Filia Gębice
(2)
Autor
Bednarski Włodzimierz
(1)
Głowacka Irena
(1)
Hebda Krystyna (1937-1995)
(1)
Krukowska Krystyna
(1)
Kujawińska Ewa
(1)
Reps Arnold
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
1970 - 1979
(2)
Okres powstania dzieła
1945-1989
(2)
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Technikum
(2)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Szkoły zawodowe
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(3209)
Miłość
(2139)
Rodzina
(2056)
Przyjaźń
(1958)
Tajemnica
(1722)
Technologia żywności
(-)
Relacje międzyludzkie
(1523)
Śledztwo i dochodzenie
(1406)
Dziewczęta
(1311)
historia Polski
(1191)
Zabójstwo
(1163)
Rodzeństwo
(996)
II wojna światowa (1939-1945)
(975)
Zwierzęta
(933)
Chłopcy
(856)
Nastolatki
(841)
poezja
(814)
powieść obyczajowa dla młodzieży
(752)
opowiadanie dla dzieci
(729)
Małżeństwo
(704)
Wybory życiowe
(703)
Dzieci
(666)
Sekrety rodzinne
(664)
Relacja romantyczna
(661)
Uczucia
(648)
Życie codzienne
(634)
Policjanci
(629)
Trudne sytuacje życiowe
(628)
Magia
(609)
historia
(553)
powieść
(548)
geografia
(537)
Osoby zaginione
(524)
Podróże
(523)
Dziecko
(499)
Ludzie a zwierzęta
(497)
Uczniowie
(492)
Historia
(485)
literatura polska
(483)
Boże Narodzenie
(480)
Psy
(463)
Przestępczość zorganizowana
(461)
Matki i córki
(440)
Arystokracja
(433)
Uprowadzenie
(418)
Władcy
(406)
Zemsta
(404)
dramat
(391)
Poszukiwania zaginionych
(387)
Zakochanie
(385)
Wakacje
(378)
biografia
(369)
Koty
(367)
Dziennikarze
(347)
opowiadanie dla najmłodszych
(343)
Żydzi
(334)
Prywatni detektywi
(333)
Mężczyzna
(326)
Dziadkowie i wnuki
(324)
Język polski
(320)
Ojcowie i córki
(318)
Wychowanie w rodzinie
(315)
Seryjni zabójcy
(301)
Pisarze
(299)
Ludzie bogaci
(298)
Spisek
(298)
Dojrzewanie
(296)
Wychowanie
(294)
Nauczyciele
(282)
Pisarze polscy
(282)
Marzenia
(275)
Samotność
(268)
Wsie
(267)
historia literatury
(267)
Zdrada
(264)
Polacy za granicą
(262)
Polska
(260)
Lekarze
(258)
Wojna
(256)
Czarownice i czarownicy
(255)
Detektywi amatorzy
(255)
Młodzież
(248)
historia literatury polskiej
(242)
powieść przygodowa dla młodzieży
(242)
Nauczanie początkowe
(241)
język polski
(237)
Obyczaje i zwyczaje
(234)
Rozterki miłosne
(232)
powieść dla młodzieży
(232)
powieść obyczajowa dla dzieci
(230)
Nauczanie
(229)
Opieka nad zwierzętami
(227)
Pedagogika
(227)
Humor
(225)
Literatura polska
(223)
Kradzież
(221)
Pomaganie
(217)
Kłamstwo
(216)
Śmierć
(214)
Polityka
(211)
Władza
(211)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Opracowanie
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Historia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Biotechnologia żywności / praca zbiorowa pod redakcją Włodzimierza Bednarskiego i Arnolda Repsa. - Wydanie 2 zmienione. - Warszawa : Wydawnictwo WNT, 2017. - 498 stron : ilustracje ; 24 cm.
Biotechnologia jest zaliczana do najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych. Przewiduje się, że w nadchodzącym wieku będzie miała znaczący wpływ na zdrowie i długość życia człowieka. Oto książka, w której w sposób syntetyczny i kompletny przedstawiono najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności, a zwłaszcza:: otrzymywanie i stosowanie biokatalizatorów, np. kultur starterowych i enzymów w przemyśle mleczarskim, piwowarskim, spirytusowym, owocowo-warzywnym i mięsnym; zagadnienia związane z technologiami fermentacyjnymi; główne kierunki stosowania biokatalizy w modyfikacji składu, wartości żywieniowej, właściwości funkcjonalnych i organoleptycznych żywności; problemy związane z biotechnologią otrzymywania ważniejszych surowców, składników żywności oraz zagospodarowania produktów ubocznych i odpadów. Podręcznik ten jest znakomitym źródłem wiedzy dla studentów, nauczycieli akademickich i pracowników związanych z przemysłem spożywczym. [http://medbook.com.pl/].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 579.67:663/664 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Technologia gastronomiczna. Część II / Irena Głowacka, Krystyna Krukowska. - Wydanie III nie zmienione. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1974. - 454, [1] strona : rysunki, fotografie ; 21 cm.
Książka zawiera podstawowe wiadomości z technologii sporządzania dań barowych, wypieku ciast, sporządzania napojów zimnych i gorących, deserów oraz potraw dietetycznych. Podaje również charakterystykę kuchni innych narodów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Brak informacji o dostępności: sygn. 640.43/.44 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Filia Gębice
Brak informacji o dostępności: sygn. 641.5 [lok. Wypożyczalnia Gębice] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 640.43/.44 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Filia Gębice
Brak informacji o dostępności: sygn. 641.5 [lok. Wypożyczalnia Gębice] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakologia / Ola Woldańska-Płocińska. - Poznań : Papilon, © 2020. - 78, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 31 cm.
Kontynuacja serii, w której do tej pory ukazały się: „Zwierzokracja” – książka o prawach zwierząt oraz „Śmieciogród” – o śmieciach, niemarnowaniu, ekologii i dbaniu o Ziemię. Tym razem Ola Woldańska-Płocińska bierze na warsztat inny ważny dla świata temat – jedzenie.
Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet?
Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym. [opis przejęty z booktime.pl 🍰 DOSTĘP : 13.12.2022r.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Dzieci (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 008 [lok. Wypożyczalnia dla Dzieci] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej