Szaciłło Maciej
Sortowanie
Źródło opisu
Legimi
(5)
Katalog zbiorów
(5)
Forma i typ
E-booki
(5)
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(5)
Dostępność
dostępne
(5)
Placówka
Wyp. Miejska (Rynek 8)
(5)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Bekker Alfred
(1679)
Vandenberg Patricia
(1164)
Kotwica Wojciech
(782)
Szaciłło Maciej
(-)
Kowalska Dorota
(672)
Doyle Arthur Conan
(643)
Wallace Edgar
(585)
Konopnicka Maria
(540)
Kochanowski Jan
(505)
Cartland Barbara
(494)
Shakespeare William
(471)
Dickens Charles
(448)
Buchner Friederike von
(438)
Maybach Viola
(434)
Hackett Pete
(433)
Waidacher Toni
(423)
Verne Jules
(391)
Twain Mark
(365)
Poe Edgar Allan
(361)
May Karl
(345)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
London Jack
(298)
Leśmian Bolesław
(289)
Słowacki Juliusz
(288)
Boy-Żeleński Tadeusz
(287)
Dönges Günter
(286)
Sienkiewicz Henryk
(285)
Mahr Kurt
(284)
Darlton Clark
(280)
Kraszewski Józef Ignacy
(280)
Ewers H.G
(278)
Orzeszkowa Eliza
(277)
Krasicki Ignacy
(265)
Vega Lope de
(265)
Barca Pedro Calderón de la
(264)
Донцова Дарья
(264)
Trzeciak Weronika
(262)
Kühnemann Andreas
(258)
Калинина Дарья
(257)
Mickiewicz Adam
(241)
Francis H.G
(240)
Montgomery Lucy Maud
(238)
Conrad Joseph
(236)
Austen Jane
(233)
May Karol
(232)
Vlcek Ernst
(231)
Barner G.F
(229)
Prus Bolesław
(229)
Autores Varios
(228)
Andersen Hans Christian
(225)
Chávez José Pérez
(222)
Roberts Nora (1950- )
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Balzac Honoré de
(217)
Stevenson Robert Louis
(217)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(216)
Oppenheim E. Phillips
(215)
Palmer Roy
(215)
Kipling Rudyard
(212)
Wells H. G
(212)
Voltz William
(211)
Goethe Johann Wolfgang von
(208)
Popławska Anna
(206)
Zarawska Patrycja
(205)
Howard Robert E
(204)
Goliński Zbigniew
(201)
Hałas Jacek "Stranger"
(201)
Bazán Emilia Pardo
(200)
Baczyński Krzysztof Kamil
(199)
Dug Katarzyna
(198)
Mark William
(195)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(195)
Czechowicz Józef
(189)
Steel Danielle (1947- )
(187)
Hoffmann Horst
(186)
Alcott Louisa May
(185)
Kneifel Hans
(183)
Włodarczyk Barbara
(183)
Brand Max
(178)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(178)
Wilde Oscar
(177)
Verne Juliusz
(173)
Кир Булычев
(171)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(170)
Александрова Наталья
(169)
Baudelaire Charles
(168)
Woolf Virginia
(165)
Kayser-Darius Nina
(164)
Jachowicz Stanisław
(163)
King Stephen
(162)
McMason Fred
(162)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(161)
Haensel Hubert
(159)
Колычев Владимир
(159)
Praca zbiorowa
(158)
Rawinis Marian Piotr
(158)
Головачёв Василий
(155)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(152)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Temat
Ajurweda
(3)
Zdrowe żywienie
(2)
Alergia
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Depresja
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Odporność
(1)
Odżywianie
(1)
Przyprawy
(1)
Radzenie sobie ze stresem
(1)
Tarczyca
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Żywienie chorych
(1)
Gatunek
Poradnik
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Książka kucharska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(4)
Medycyna i zdrowie
(3)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Depresja : jedzenie, które leczy / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2018. - 271, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Jak wspomóc ciało i umysł, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i szczęściem? Depresja jest jedną z najczęściej występujących chorób na świecie. Według statystyk WHO w 2017 r. cierpiało na nią około 350 mln osób. Polskie statystyki mówią o 1,5 mln osób. Jak w naturalny sposób możemy zapobiegać depresji? Jak wspomagać organizm w czasie choroby? Na te pytania odpowiadają Karolina i Maciej Szaciłło - autorzy książki. Korzystając z najstarszego systemu medycznego ajurwedy oraz współczesnej dietetyki, autorzy radzą, w jaki sposób przeciwdziałać depresji, jak podnieść życiową energię oraz jak odróżnić depresję od okresowego spadku nastroju. W książce "Depresja. Jedzenie, które leczy znajdziesz" m.in.: 80 przepisów na główne posiłki i przekąski, a także kiszonki, mieszanki przypraw, naturalne suplementy oraz napoje podnoszące poziom energii, przykłady technik oddechowych, medytacji oraz zabiegów olejowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56:159.942 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak czytać sygnały wysyłane przez ciało? Jak kompleksowo i naturalnie zadbać o swój układ immunologiczny? Co i jak jeść, by cieszyć się zdrowiem? Jak zmienić styl życia, by wzmocnić ciało i umysł? Karolina i Maciej Szaciłło, specjaliści od zdrowego odżywiania i życia w zgodzie z naturalnymi procesami organizmu, znają odpowiedzi na te pytania. Pasjonuje ich szeroko pojęte zdrowie ciała i duszy, dlatego spotkanie z mądrością ajurwedy było dla nich tylko kwestią czasu. Tę starożytną naukę o zdrowiu łączy ze współczesną medycyną jeden fundamentalny pogląd: odporność – czyli system obronny każdego człowieka – nie zależy tylko od jednego czynnika, na przykład diety. Byśmy mogli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem potrzebna jest równowaga. A tej nie osiągniemy, gdy skupimy się jedynie na ciele. Zachowanie harmonii między tym, co jemy, a tym, co myślimy i jak żyjemy, jest tu kluczowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612.017:613.2 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przyprawy, które leczą / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, 2018. - 268, [4] strony : fotografie ; 25 cm.
Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? Przeczytaj Przyprawy, które leczą i skorzystaj z leczniczej mocy natury! Ilość przypraw, ziół i korzennych mieszanek na sklepowych półkach rośnie z roku na rok, jednak wiedza na ich temat jest wciąż niewielka. Dowiedz się jak nawet najmniejsza ilość kminu rzymskiego, cynamonu cejlońskiego lub mniej znanej asafetydy może zmienić smak i właściwości zdrowotne jedzenia. Wypróbuj proste przepisy na pyszne dania i naturalne lekarstwa. Odkryj również, które zioła i przyprawy wychładzają, a które rozgrzewają, a także w jaki sposób oddziałują one na emocje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Twoja droga do równowagi hormonalnej. Jaką dietę stosować, by zapobiegać chorobom tarczycy i w jak najbardziej naturalny sposób wrócić do zdrowia? Co, prócz diety, może przyspieszyć powrót do równowagi? Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia, postanowili zmierzyć się z problemami tarczycy holistycznie – zarówno przy pomocy ajurwedy, jak i współczesnej dietetyki. W książce "Zdrowa tarczyca" znajdziesz: kompleksowe, odpowiednio zbilansowane jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie menu, dla osób z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto, omówienie objawów oraz uwarunkowań genetycznych chorób tarczycy, techniki oddechowe, medytacje, zabiegi olejowe, które przyśpieszą powrót do zdrowia i pomogą je zachować, informacje o toksynach zawartych, m.in. w kosmetykach, środkach czystości, jedzeniu. "Zmagasz się z chorobami tarczycy? Cierpisz na wahania nastroju, depresje, spadki energii, masz suchą skórę, wypadają Ci włosy i, mimo ćwiczeń oraz diety, nie potrafisz schudnąć? Przy wsparciu specjalistów - dietetyczki i konsultanta ajurwedyjskiego - przygotowaliśmy kompleksowe menu, które pomoże Ci wrócić do równowagi, zrzucić zbędne kilogramy i cieszyć się pełnią życia." Karolina i Maciej Szaciłło. [http://lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56:616.441 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żyć dobrze... z alergią : dieta, ajurweda i praktyczne porady / Karolina i Maciej Szaciłło. - Wydanie I. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2020. - 255 stron : ilustracje, fotografie kolorowe ; 24 cm.
Dobre życie z alergią? Przekonaj się, że to możliwe. Czym jest alergia? Najprościej tłumaczy ją sama nazwa. Słowo alergia powstało z połączenia dwóch greckich wyrazów: allos – inny i ergos – reakcja. Alergia to po prostu nieprawidłowa reakcja organizmu na niegroźny zazwyczaj czynnik. Skala występowania chorób alergicznych zwiększa się z każdym rokiem. Obecnie z powodu chorób alergicznych cierpi niemal połowa Polaków. Czy przyczyną jest wszechobecny stres? A może zanieczyszczenie środowiska lub pełna chemicznych dodatków żywność? Podobnie jak przy wielu innych schorzeniach, także w przypadku alergii z pomocą może przyjść odpowiednia dieta oraz… uporządkowanie emocji. Jak bowiem wiadomo – wszystko zaczyna się w głowie. W książce Żyć dobrze… z alergią Karolina i Maciej Szaciłło, opierając się na założeniach ajurwedy, najstarszej nauki o zdrowiu, krok po kroku pomogą ci znaleźć sposób odżywiania dobrany do twoich potrzeb. Prócz tego w książce znajdziesz wskazówki, jak dzięki mocy ziół i przypraw, zabiegów olejowych oraz prostych technik oddechowych i relaksacyjnych możesz poczuć się lepiej. A wszystko to, by życie z alergią stało się… dobre. Bo to naprawdę możliwe! [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615.874:616-056.43 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Jak wspomóc ciało i umysł, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i szczęściem? Depresja jest jedną z najczęściej występujących chorób na świecie. Według statystyk WHO w 2017 r. cierpiało na nią około 350 mln osób. Polskie statystyki mówią o 1,5 mln osób. Jak w naturalny sposób możemy zapobiegać depresji? Jak wspomagać organizm w czasie choroby? Na te pytania odpowiadają Karolina i Maciej Szaciłło - autorzy książki. Korzystając z najstarszego systemu medycznego ajurwedy oraz współczesnej dietetyki, autorzy radzą, w jaki sposób przeciwdziałać depresji, jak podnieść życiową energię oraz jak odróżnić depresję od okresowego spadku nastroju. W książce DepresjaJedzenie, które leczy znajdziesz m.in.: · 80 przepisów na główne posiłki i przekąski, a także kiszonki, mieszanki przypraw, naturalne suplementy oraz napoje podnoszące poziom energii · przykłady technik oddechowych, medytacji oraz zabiegów olejowych. Karolina i Maciej Szaciłło Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą szkolenia oraz warsztaty zdrowego odżywania, a także medytacji. Są autorami popularnych poradników dietetycznych, m.in. Jedzenie, które leczyZdrowa tarczycaDieta RawFood.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Przywróć organizmowi równowagę, śpij dobrze i ciesz się dobrym zdrowiem. Zaburzenia snu są coraz powszechniejszym problemem. Dotykają nawet połowy naszego społeczeństwa i skarżą się na nie coraz młodsze osoby. Tymczasem efektywny, spokojny sen to nie tylko istotny czynnik dobrego samopoczucia, ale także podstawa dobrego zdrowia. Problemy ze snem są najczęściej wypadkową wielu czynników związanych ze współczesnym stylem życia. Wśród nich na prowadzenie wysuwa się… stres. Ważna jest też oczywiście dieta. Wbrew powszechnym przekonaniom nie wystarczy jednak zjeść lekkiej kolacji. Karolina i Maciej Szaciłło, korzystając z mądrości ajurwedy, najstarszej znanej ludzkości medycyny, oraz współczesnej dietetyki skomponowali specjalne sprzyjające dobremu snowi menu. W książce DobraNOC znajdą się również cenne informacje o cyklu dobowym, porady jak go uregulować, a także szereg prostych sposobów na „dobry sen”. Karolina i Maciej Szaciłło Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Depresja. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, dwóch części Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jedzenie, które leczy, Detoksy, Jem (to co) kocham i chudnę.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Ilość przypraw, ziół i korzennych mieszanek na sklepowych półkach rośnie z roku na rok, jednak wiedza na ich temat jest wciąż niewielka. Dowiedz się jak nawet najmniejsza ilość kminu rzymskiego, cynamonu cejlońskiego lub mniej znanej asafetydy może zmienić smak i właściwości zdrowotne jedzenia. Wypróbuj proste przepisy na pyszne dania i naturalne lekarstwa. Odkryj również, które zioła i przyprawy wychładzają, a które rozgrzewają, a także w jaki sposóboddziałują one na emocje. Równowaga między smakami, którą kryją w sobie przyprawy, pomaga w osiągnięciu harmonii, spokoju i… szczęścia. W książce Przyprawy, które leczą znajdziesz, m.in.: ·szczegółową wiedzę na temat ziół i przypraw, w tym zawartych w nich substancji czynnych, smaku i właściwości zdrowotnych, ·proste i zaskakujące przepisy na pyszne dania i naturalne metody leczenia, np. naturalny lek na przeziębienie z mielonej czarnuszki i miodu lub shot z imbiru cytryny i miodu, czyli domowy sposób na niestrawność, ·sposoby na wydobycie smaku i aromatu z przypraw. Książka Przyprawy, które leczą to kolejna część bestsellerowej serii, w której dotychczas ukazały się, m.in. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca (Wydawnictwo Zwierciadło). Karolina i Maciej Szaciłło - eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Maciej od lat gotuje w lubianych programach telewizyjnych. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jedzenie, które leczy, Jem (to co) kocham i chudnę, Zdrowa tarczyca, Dieta Raw Food, Depresja. Jedzenie, które leczy (Wydawnictwo Zwierciadło).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
SuperLunche to 70 dań, które przygotujesz w maksymalnie 30 minut, bez problemuzapakujesz i zabierzesz do pracy. W książce znajdziesz przepisy na każdą porę roku: •oczyszczające, lekkie ale odżywcze dania wiosenne, •orzeźwiające, delikatnie wychładzające lunche na lato, •odżywcze, rozgrzewające jesienne obiady, •rozgrzewające, energetyczne posiłki zimowe. Ponadto menu na każdą porę roku podzielone będzie na dwa typy dań: lekkie, ale dobrze przyprawione przeznaczone dla osób, które chcą oczyścić organizm, nabrać energiiii schudnąć oraz superodżywcze - zapewniające poczucie sytości na dłuższy czas. Karolina i Maciej Szaciłło - Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą szkolenia oraz warsztaty zdrowego odżywania, a także medytacji. Są autorami popularnych poradników dietetycznych, m.in.: Przyprawy, które leczą, Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, Dieta Raw Food, Jem (to co) kocham i chudnę (Wydawnictwo Zwierciadło).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Każdy troskliwy rodzic chce, by jego dziecko cieszyło się zdrowiem. Dowiedz się jak dbać o nie w zgodzie z naturą! Najstarszy system medyczny świata – licząca ponad 5 tysięcy lat ajurweda – nie tylko dysponuje wiedzą jak zachować zdrowie w każdym aspekcie naszego życia, ale też krok po kroku uczy jak zapobiegać, aby później nie leczyć. Korzystając z jej wskazówek, możemy dbać nie tylko o nasze zdrowie i szczęście, ale również zatroszczyć się o odporność i zdrowie naszych dzieci. Według ajurwedyjskich zasad żyją nie tylko Maciek i Karolina, ale również ich synek – Jaś. I podobnie jak rodzice, cieszy się zdrowiem w zgodzie z naturą. Karolina i Maciej Szaciłło Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Depresja. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, dwóch części Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jedzenie, które leczy, Detoksy, Jem (to co) kocham i chudnę.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej