Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(321)
Forma i typ
Książki
(317)
Poradniki i przewodniki
(264)
Publikacje popularnonaukowe
(111)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(13)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Proza
(5)
Albumy i książki artystyczne
(2)
Audiobooki
(1)
Druki ulotne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(203)
nieokreślona
(125)
wypożyczone
(31)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wyp. Miejska (Rynek 8)
(219)
Wyp. Dzieci (Rynek 8)
(34)
Filia Gębice
(81)
Filia Wylatowo
(16)
Czytelnia Miejska (Rynek 8)
(4)
Czytelnia Dzieci (Rynek 8)
(1)
Czytelnia Gębice
(6)
Autor
Gumowska Irena (1912-1991)
(8)
Durnowska Małgorzata
(6)
Kieżun Bartek (1976- )
(5)
Radzikowska Agnieszka
(5)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(4)
Drukort Magdalena
(4)
Dąbska Helena
(4)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(4)
Pyszkowska Kazimiera
(4)
Starmach Anna (1987- )
(4)
Strzelczyk Tomasz
(4)
Szaciłło Karolina
(4)
Szaciłło Maciej
(4)
Witkowska Magda
(4)
Zawistowska Zofia
(4)
Zubowska Elżbieta
(4)
Ajewska-Szczechura Joanna
(3)
Crocker Pat
(3)
Dębski Henryk (1936-1992)
(3)
Gasik Anna
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Mrozowska Monika (1980- )
(3)
Mądra-Pawlak Monika
(3)
Pawlak Jan
(3)
Stolińska Hanna
(3)
Treutler Jerzy (1931-2020)
(3)
Bailey Clare
(2)
Bareła Malwina
(2)
Ciseł Marcin
(2)
Czarnecki Janusz (1928-2011)
(2)
Dajka Krystyna
(2)
Duczyńska-Surmacz Renata
(2)
Dymek Marta
(2)
Gadomska Julita
(2)
Gepert Dorota
(2)
Jackowska Wanda
(2)
Kobyliński Szymon (1927-2002)
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Krzyżanek Joanna
(2)
Kwasiborski Tadeusz
(2)
Lewandowska Agata
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Machla Dariusz
(2)
Maciurzyńska Marta
(2)
Miefiodow Leon
(2)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(2)
Mosley Michael (1957- )
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Mętrak-Ruda Natalia
(2)
Nosek Milena
(2)
Ochman Paweł
(2)
Olszański Tadeusz (1929- )
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Pałęcka Janina (1938- )
(2)
Pieńkos Magdalena
(2)
Pokora Mirosław (1931-2006)
(2)
Rościszewska-Stoyanow Anna
(2)
Różalska B
(2)
Sobański Oskar (1935-2008)
(2)
Sosnowski Bogusław (1939-2014)
(2)
Starzyńska Feliksa
(2)
Strzelczyk Monika
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Witkowska Sabina (1909-1991)
(2)
Wolański Robert
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Zarębska-Tutak Anna
(2)
Zasuwa Iwona
(2)
Zawadzka Karolina
(2)
Świątkowska Dorota
(2)
Żak Aleksandra
(2)
Adamson Eve
(1)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
AntoniszynTomasz
(1)
Antonsson Sofia (1977- )
(1)
Aujla Rupy
(1)
Aviv Jonathan (1960- )
(1)
Axe Josh
(1)
Azima Criket
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Bach Konrad
(1)
Bakuniak Zofia
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Baron Aleksander
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Basiewicz Katarzyna
(1)
Bator Julita
(1)
Bawolska Lidia
(1)
Berdak Stefan (1927-2018)
(1)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bielewicz-Bogucka Anna
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Blard-Quintard Aurélie
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Bogdańska-Staszczak Monika
(1)
Bohdanowicz Julian (1942-2015)
(1)
Bojarska-Ferenc Mariola
(1)
Bokła Artur
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(109)
2010 - 2019
(137)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(6)
1980 - 1989
(47)
1970 - 1979
(10)
1960 - 1969
(5)
1950 - 1959
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(237)
1945-1989
(63)
1901-2000
(8)
1989-2000
(4)
2018
(1)
Kraj wydania
Polska
(320)
Język
polski
(319)
Odbiorca
Dzieci
(31)
6-8 lat
(24)
9-13 lat
(24)
Młodzież
(7)
Dorośli
(4)
0-5 lat
(3)
Rodzice
(3)
Szkoły zawodowe
(3)
14-17 lat
(2)
Cukiernicy
(2)
Technikum
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(100)
Literatura amerykańska
(6)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura rosyjska
(2)
Literatura norweska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(44)
Odżywianie
(34)
Kucharstwo
(31)
Gotowanie
(28)
Potrawy dietetyczne
(23)
Kulinaria
(21)
Desery
(20)
Przetwory owocowo-warzywne
(19)
Ciasta
(17)
Dietetyka
(17)
Przepisy kulinarne
(17)
Leczenie dietą
(16)
Potrawy
(16)
Kuchnia wegetariańska
(15)
Zupy
(15)
Potrawy jarskie
(13)
Rośliny lekarskie
(12)
Zdrowe żywienie
(12)
Kuchnia wegańska
(11)
Potrawy mięsne
(11)
Surówki i sałatki
(11)
Warzywa
(10)
Koktajle
(9)
Kuchnia polska
(9)
Kultura stołu
(9)
Obiad
(9)
Obyczaje i zwyczaje
(9)
Gastronomia
(8)
Kuchnia włoska
(8)
Żywność
(8)
Potrawy z ryb i owoców morza
(7)
Przyprawy
(7)
Słodycze
(7)
Weganizm
(7)
Gospodarstwo domowe
(6)
Insulinooporność
(6)
Kanapki i przekąski
(6)
Napoje
(6)
Posiłki na wynos
(6)
Potrawy dla dzieci
(6)
Sosy
(6)
Ziołolecznictwo
(6)
Żywienie chorych
(6)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(5)
Kuchnia regionalna
(5)
Mięso
(5)
Turystyka kulinarna
(5)
Wegetarianizm
(5)
Zdrowy styl życia
(5)
Ajurweda
(4)
Ciąża
(4)
Cukiernictwo
(4)
Dieta bezglutenowa
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Odchudzanie
(4)
Owoce
(4)
Pasteryzacja
(4)
Pieczywo
(4)
Posiłki (jedzenie)
(4)
Potrawy mączne
(4)
Składniki odżywcze
(4)
Uprawa roślin
(4)
Wędliny
(4)
Zwyczaje żywieniowe
(4)
Żywność ekologiczna
(4)
Choroby układu pokarmowego
(3)
Cukier
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Gluten
(3)
Grzyby
(3)
Jelita
(3)
Konfitury i dżemy
(3)
Konserwacja żywności
(3)
Kuchnia sezonowa
(3)
Marynaty (produkty spożywcze)
(3)
Mądra-Pawlak, Monika
(3)
Odporność
(3)
Ogrodnictwo
(3)
Ogródki działkowe i przydomowe
(3)
Pawlak, Jan
(3)
Potrawy szybkie i łatwe
(3)
Potrawy z drobiu
(3)
Potrawy z kaszy i ryżu
(3)
Sery
(3)
Smoothies
(3)
Torty
(3)
Wielkanoc
(3)
Wpływ na zdrowie
(3)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(3)
Zielarstwo
(3)
Ziemniaki
(3)
Śniadanie
(3)
Życie codzienne
(3)
Agroturystyka
(2)
Aktywność fizyczna
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Babeczki i muffiny
(2)
Choroba Hashimoto
(2)
Ciasta drożdżowe
(2)
Cukiernicy
(2)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(7)
Temat: czas
2001-
(7)
1945-1989
(3)
1989-2000
(3)
1901-2000
(2)
1801-1900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(9)
Włochy
(7)
Hiszpania
(2)
Węgry
(2)
Ameryka
(1)
Azja
(1)
Cortona (Włochy)
(1)
Grecja
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Portugalia
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Watykan
(1)
Województwo kujawsko-pomorskie (1999- )
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(147)
Książka kucharska
(136)
Poradnik
(117)
Publikacja bogato ilustrowana
(89)
Wydawnictwa popularne
(13)
Opracowanie
(12)
Publikacje dla dzieci
(6)
Jadłospis
(5)
Podręcznik
(5)
Broszura
(4)
Encyklopedia
(4)
Pamiętniki i wspomnienia
(4)
Poradniki
(4)
Album
(3)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(3)
Wywiad dziennikarski
(3)
Biografia
(2)
Książki kucharskie
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Reportaż
(2)
Antologia
(1)
Atlas grzybów
(1)
Atlasy roślin
(1)
Autobiografia
(1)
Esej
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Relacja
(1)
Relacja z podróży
(1)
Słownik
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2604)
Medycyna i zdrowie
(928)
Kultura i sztuka
(873)
Socjologia i społeczeństwo
(863)
Podróże i turystyka
(827)
Kulinaria
(321)
Edukacja i pedagogika
(734)
Literaturoznawstwo
(721)
Psychologia
(679)
Biologia
(582)
Religia i duchowość
(512)
Hobby i czas wolny
(508)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(346)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(346)
Geografia i nauki o Ziemi
(320)
Etnologia i antropologia kulturowa
(257)
Kultura fizyczna i sport
(249)
Dom i ogród
(248)
Rolnictwo i leśnictwo
(242)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(225)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(218)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(212)
Styl życia, moda i uroda
(185)
Rozwój osobisty
(184)
Językoznawstwo
(171)
Ochrona środowiska
(157)
Architektura i budownictwo
(144)
Fizyka i astronomia
(140)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(135)
Inżynieria i technika
(119)
Zarządzanie i marketing
(108)
Filozofia i etyka
(103)
Informatyka i technologie informacyjne
(76)
Chemia
(75)
Nauka i badania
(65)
Media i komunikacja społeczna
(61)
Praca, kariera, pieniądze
(58)
Transport i logistyka
(58)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(46)
Archeologia
(41)
Matematyka
(32)
Socjografia
(15)
Medycyna
(8)
Varia
(5)
Architektura
(1)
Biografia
(1)
Fizyka
(1)
Fizyka i astonomia
(1)
Małżeństwo
(1)
Muzyka
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwosci
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
321 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Nie ma prawdopodobnie produktu, z którego można by przygotować tyle smacznych i zdrowych dań co z ziemniaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Gębice
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 [lok. Wypożyczalnia Gębice] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające złe moce. Media, a zwłaszcza internet, pełne są mitów na temat żywności i żywienia, zachęt do jedzenia pączków z buraków, „kotletów” z kaszy manny czy picia kawy z olejem kokosowym. Czas na porządek w tym śmietniku informacyjnym! "Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów" Katarzyny Bosackiej pomoże odnaleźć się w zalewie opinii i masie produktów, by robić racjonalne, zdrowe i tanie zakupy. Dowiesz się z niego m.in., że olej kokosowy jest gorszy niż smalec, mleko sojowe czy migdałowe nigdy nie zastąpi krowiego, a gluten jest… pyszny i zdrowy. Poręczna forma: niemal 300 haseł opisujących poszczególne produkty, w alfabetycznym układzie. Najnowszy stan wiedzy poparty badaniami naukowymi. Produkty tradycyjne oraz nowości, które dopiero zdobywają polski rynek. W każdym haśle: opis, zalecenia dietetyczne, wskazówki, jak kupować, i ciekawostki. Weź leksykon na zakupy i wybieraj tylko dobre produkty. [https://litres.pl/].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.1 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cuda w kuchni / Katarzyna Bosacka. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2021. - 301, [1] strona : ilustracje, fotografie kolorowe ; 25 cm.
Ilustracje kolorowe na wyklejkach.
Chrupiące pączki z przejrzałych bananów, wytrawne babeczki z makaronu po rosole, gnocchi z garstki ziemniaków, podpłomyki z dowolnymi dodatkami oraz frytki z warzyw. “Cuda w kuchni” to zbiór przepisów i porad, jak przygotować proste i pyszne dania ze składników, które akurat mamy pod ręką: z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, podstawowych owoców i warzyw, resztek sera, czy z mrożonek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musimy z nich rezygnować. Nie musisz wyrzec się wszystkich ulubionych dań, możesz z powodzeniem próbować nowych przepisów. Najważniejsze jest, by dieta była zbilansowana i zawierała zróżnicowane pokarmy. Korzystając z tej książki przekonasz się, że dieta osób cierpiących na cukrzycę jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom - zawiera mało tłuszczu i soli, za to jest w niej dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta może być smaczna i niekłopotliwa. Książka zawiera wiele przepisów, które ułatwią ci stosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania. Książka zawiera: * Ponad 200 przepisów przygotowanych specjalnie z myślą o zdrowej, zbilansowanej diecie, odpowiedniej dla całej rodziny. Oprócz przepisów na smaczne dania z mięsa i makaronów, są też przepisy na przygotowanie znakomitych przystawek i dań wegetariańskich, wspaniałych ciast i deserów, a także przepisy na dania specjalne dla dzieci i święta. * Opisowi wykonania każdego dania towarzyszy analiza wartości odżywczych: kaloryczność, zawartość tłuszczu, białek i węglowodanów w jednej porcji. * Przepisy na szybkie i łatwe do przyrządzenia posiłki dla wszystkich cierpiących na cukrzycę oraz chcących schudnąć dzięki zdrowemu i zbilansowanemu odżywianiu. Możesz teraz cieszyć się wieloma smacznymi potrawami bez względu na to, czy przygotowujesz drobną przekąskę dla siebie, czy kolację dla zgłodniałego nastolatka. [http://lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Brendan Brazier to jeden z najbardziej inspirujących sportowców promujących dietę wegańską. Były kulturysta, triathlonista i dwukrotny zwycięzca ultramaratonu jest żywym przykładem na to, że roślinna kuchnia pomaga budować silne i zdrowe ciało. Ta książka spodoba się nie tylko sportowcom i wegetarianom, ale każdemu, kto chce jeść zdrowo, smacznie i różnorodnie. Znajdziesz w niej: - przepisy na pyszne dania roślinne bez glutenu, kukurydzy, soi i drożdży; - inspiracje kulinarne od najsłynniejszych szefów kuchni; - pomysły na zdrowe, zbilansowane wege posiłki; - wskazówki, jak komponować dania dla wegan uprawiających sport.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - [Wydanie I]. - Kraków : Znak Koncept - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2021. - 284, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 26x22 cm.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli, czy przepyszny tort Jadziny, zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty.
Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56:929-051(438) [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Herbata : odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie / Anna Brożyna. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2022. - 309, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Temat
Dziedzina i ujęcie
Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie Saga, ice tea, matcha. Biała, zielona, czarna. Angielska, tybetańska, chińska. Czy jest na świecie coś równie zróżnicowanego i wielokulturowego jak herbata? Pita w każdym zakątku globu ma swoje miejsce i w naszych domach. Być może w słoiku pełnym torebek, a może na specjalnie wydzielonej półce pełnej puszek i zapachów. Niezależnie, czy pijemy ją z przyzwyczajenia od urodzenia, czy z namysłem i uwagą, wielu z nas po prostu nie może bez niej żyć! Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie to prawdziwe herbaciane kompendium, wypełnione po brzegi informacjami, o których wielu z nas nie miało pojęcia. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się między innymi: - W czym i przede wszystkim jak parzyć herbatę - Czym różnią się wschodnia i zachodnia metoda parzenia - Jak wyglądają tasting i pairing herbaty - Czym jest sensoryka herbaciana i jak korzystać z koła aromatów herbaty - Jaka jest droga herbaty z drzewa herbacianego do twojego kubka - Jak wygląda tradycja picia herbaty w Polsce i na świecie Ta książka to zachwycający przewodnik po świecie herbaty, zarówno dla zaawansowanych i początkujących miłośników tego naparu. Dzięki niej rozpoczniesz fascynującą podróż, której nigdy nie będziesz chciał kończyć!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 663.9 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeśli, podobnie jak miliony innych osób, masz problemy trawienne, nadwrażliwość na niektóre pokarmy lub cierpisz na chorobę autoimmunologiczną, poznaj książkę, która oferuje pomoc w usunięciu lub złagodzeniu trapiących cię dolegliwości. Zabierze cię ona w podróż po świecie fascynujących odkryć naukowych, udowodniając, że możesz żyć zdrowiej, a co za tym idzie – szczęśliwiej. Potraktuj naukę jak kompas, który doprowadzi cię do lepszego życia, a za przewodnika weź autora tej książki, gastroenterologa, który w swojej praktyce lekarskiej pomógł już tysiącom osób. Opracowany przez niego Błonnikowy program dla jelit to nie tylko plan leczenia, ale sposób na życie, który pozwoli ci odkryć samego siebie w najzdrowszej postaci. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się: • jak wspomóc utratę wagi, • jak poprawić działanie układu odpornościowego, • jak zmniejszyć wrażliwość pokarmową, • jak obniżyć poziom cholesterolu, a nawet… zapobiec rakowi. 28-dniowy program szybkiego startu i ponad 65 przepisów nauczą cię zdrowego i świadomego odżywiania, a dzięki zdobytej wiedzy będziesz w stanie skutecznie zatroszczyć się o swój dobrostan, dopasowując kulinarne propozycje autora do własnych potrzeb. Oto plan, jak już dziś rozpocząć turbodoładowanie jelit, które da ci zdrowie na całe życie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613.2:615.874:641.55/.56 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przekąski zimne i gorące / Barbara Bytnerowicz ; [ilustracje Romana Freudenreich]. - [Wydanie III]. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1981. - 263 [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
przepisy na: - przekąski zimne mięsne, - przekąski zimne z drobiu, - przekąski zimne z ryb - przekąski zimne z jaj - przekąski zimne z sera - przekąski zimne z warzyw - przekąski zimne z grzybów - przekąski zimne z owoców - kanapki - przekąski z pieczonych ciast - przekąski gorące mięsne - przekąski gorące pół-mięsne - przekąski gorące z ryb - przekąski gorące z jaj - przekąski gorące z sera - przekąski gorące z warzyw - przekąski gorące z grzybów - sosy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia Gębice
Brak informacji o dostępności: sygn. 641.5 [lok. Wypożyczalnia Gębice] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W poradniku, obok krótkiego wprowadzenia w historię spożywania kiełków, dużo miejsca poświęcono ich właściwościom odżywczym, sposobom przygotowania domowej uprawy, wyborowi nasion oraz kiełkownic, czyli naczyń i pojemników, które będą gwarantowały najlepsze plony. Poza tym możemy dowiedzieć się, jak uniknąć błędów w uprawie, by nie zniechęcać się do kiełkowania nasion i nie szkodzić zdrowiu. Jednak najwartościowszą częścią prezentowanej książki jest zbiór opisów przeszło 60 gatunków roślin, których nasiona nadają się do kiełkowania i są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Każdy opis zwiera m.in. nazwę łacińską rośliny, czas kiełkowania, zawartość witamin i minerałów, a także w jakiej formie należy spożywać dane kiełki. Wielką zaletą poradnika jest również rozdział poświęcony przepisom kulinarnym, w których kiełki grają główną rolę. Możemy się tu dowiedzieć, jak przygotować smakowite sałatki, pasty do pieczywa, przekąski, napoje i desery, ale także dania główne wzbogacone kiełkami. Jednym słowem, poznając „Kiełki w domowym ogrodzie” stajemy się jednocześnie producentami, jak i konsumentami własnoręcznie wyhodowanego pożywienia, które niewątpliwie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, nie wspominając już o satysfakcji z proekologicznej działalności zarówno w najbliższym otoczeniu, jak i w większej, edukacyjnej, skali. [https://www.znak.com.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55./56 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Smak kwiatów pomarańczy" to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina "Wariacje Goldbergowskie"? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze." Autorki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308(450)(047):641.5 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W rodzinnej kuchni / [Jola Caputa, Grzegorz Caputa, Sylwia Witorzeńć]. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2019. - 223, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Przepisy Joli : prawdziwie domowa kuchnia / Jola Caputa)
W kolejnej po „Od śniadania do kolacji” książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa gotuje z rodziną – córką Sylwią i synem Grzegorzem. Każde z nich ma nieco inne podejście do kuchni, możemy więc się spodziewać prócz tak kochanych przez fanów Joli prostych przepisów na domowe dania bardziej zdecydowanych smaków z nutą orientu (Grzegorz) i sprawdzonych przez Sylwię pomysłów na słodkości. Jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Gębice
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 [lok. Wypożyczalnia Gębice] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Książki - Burda Publishing Polska, copyright 2017. - 233, [15] stron : fotografie kolorowe ; 22 cm.
Naturalnie to książka , która powstała na podstawie cyklu prowadzonego w Dzień Dobry TVN przez Agnieszkę Cegielską.
Naturalnie, że... naturalnie! Awokado, daktyle, spirulina, a obok nich swojska brzoza, pyłek pszczeli i kasza jaglana - to tylko niektórzy z bohaterów tej książki.
W świecie, który co i rusz wskazuje nam nowe diety, nowe składniki, nowe sposoby przygotowania potraw, warto skupić się na kilku produktach. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna.
Przyprawy, kasze, rośliny są nieprawdopodobnym wręcz źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Warto skorzystać z bogactwa, którym tak szczodrze obdarza nas natura. [źródło opisu : lubimyczytac.pl * DOSTĘP: 19.08.2021r.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie dla zdrowia / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Książki - Burda Media Polska, copyright 2020. - 227, [5] stron : ilustracje, fotografie kolorowe ; 22 cm.
Wielu z nas myśli, że droga do zdrowia jest długa i niełatwa. Jednak często okazuje się, że może być zdecydowanie krótsza i prostsza. Agnieszka Cegielska postanowiła porozmawiać ze specjalistami, którzy zajmują się zdrowiem. Jak bardzo mogą pomóc nam odpowiednia dieta, osteopatia, terapia krzyżowo-czaszkowa, chiropraktyka, hirudoterapia i wiele innych terapii? Co możemy zrobić, aby w naturalny sposób wesprzeć naszą odporność i jak robią to ci, którzy na co dzień pomagają innym? Co zrobić, aby uwolnić z organizmu nagromadzony latami stres i pokochać niedoskonałości swojego ciała? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w najnowszej książce znanej i cenionej propagatorki zdrowego stylu życia. [źródło opisu : nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613-048.65 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie w kuchni : 60 przepisów na zdrowie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Książki - Burda Media Polska, copyright 2019. - 210, [6] stron : fotografie kolorowe ; 22 cm.
“Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie” to książka z przepisami, w której znaleźć można wyjątkowe potrawy inspirowane naturą, ze starannie dobranymi składnikami i bogactwem smaku.
Gotowanie w domu może dać wiele radości i satysfakcji. Dzięki przyrządzaniu potraw samemu łatwiej jest też kontrolować, co jemy i skąd pochodzą składniki naszego posiłku. W dobie dbania o środowisko oczywiste powinno być także troszczenie się o własne zdrowie. Kluczem do dobrego samopoczucia jest między innymi regularne uprawianie sportu i odpowiednia ilość czasu poświęconego na regenerację i odpoczynek. Przede wszystkim szczególnie istotne jest prawidłowe odżywianie. Miłośnikom gotowania i tym, którym życie w zgodzie z naturą i dbanie o własne ciało nie jest obojętne, serdecznie możemy polecić książkę “Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie” autorstwa Agnieszki Cegielskiej. Z tą lekturą gotowanie w domu z pewnością będzie dużo łatwiejsze, a zarazem przyjemne i pełne zdrowia!
Prezentowane dania są pożywne, a jednocześnie zdrowe, mające zbawienny wpływ na organizm. Przepisy pozwolą przybliżyć ideę zdrowego gotowania, które wzmocni odporność, pozwoli na utrzymanie wysokiego poziomu energii przy jednoczesnej niskokaloryczności i lekkostrawności. Autorka pokazuje w książce, że zdrowe i dobre posiłki wcale nie muszą być nudne i mdłe, bo prezentowane potrawy aż skrzą się różnorodnymi przyprawami i ciekawymi kompozycjami, które zachwycą każdego. [źródło opisu : lubimyczytac.pl * DOSTĘP: 19.08.2021r.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie. 2 / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Książki - Burda Media Polska, copyright 2018. - 231, [17] stron : fotografie kolorowe ; 22 cm.
Kolejna książka Agnieszki Cegielskiej, która w cyklu Naturalnie w programie Dzień Dobry TVN propaguje zdrowy styl życia. Z wiedzą i pasją zachęca w nim wszystkich, by właściwie się odżywiali i w swoim życiu korzystali ze skarbów natury. Jak sobie pomóc przy przeziębieniu? Co pomoże się zrelaksować? Które owoce i warzywa są źródłem cennych dla organizmu i łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów? – na te i inne pytania znajdzie odpowiedź każdy, kto pragnie żyć zdrowo i naturalnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Odżywianie sportowców / Irena Celejowa. - [Wydanie I]. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1981. - 254 strony : tabele ; 21 cm.
Na zakończenie rozważań o racjonalnym odzywianiu sportowców należy podkreślić, że odżywiać sie prawidłowo - to niekoniecznie bardzo drogo. [...] Wiadomo, że sytuacja materialna ludzi jest różna, a także nierówne są fundusze, którymi dysponują kluby na wyżywienie zawodników podczas zgrupowań treningowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Filia Gębice
Brak informacji o dostępności: sygn. 641.5 [lok. Wypożyczalnia Gębice] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Samowystarczalni w domu i ogrodzie : niezależnie i bliżej natury / Joanna Włodarska. - Bielsko-Biała : bWydawnictwo Pascal, 2020. - 302, [1] strona : ilustracje, fotografie kolorowe, tabele ; 21 cm.
Wydarzenia ostatnich miesięcy budzą myśl, że trzeba dążyć do samowystarczalności. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się ona abstrakcją możliwą do osiągnięcia jedynie przez osoby mieszkające na wsi i posiadające wielkie pola, trzeba pamiętać, że również niewielkie mieszkanie w mieście daje nam szerokie możliwości. Nie mając innego wyjścia, na balkonie w Gdańsku uprawiałam swego czasu pomidory, fasolkę, paprykę, groszek cukrowy, cebulę i rzodkiewkę, nie wspominając o różnorodnych ziołach, które opanowały też kuchenny parapet. Wiele rzeczy jesteśmy w stanie zrobić samodzielnie – wiedza zawarta w tej książce pomoże ci się stać się samowystarczalnym. Przyjmij wyzwanie i bądź samowystarczalny! Jak uprawiać pomidory na balkonie? Z czego produkować własne kosmetyki? Które zioła wzmacniają układ odpornościowy? Jak zrobić zakwas do chleba? Jak w naturalny sposób chronić rośliny przed szkodnikami? Co zrobić z odpadkami kuchennymi? Jakie zioła i warzywa wyrosną na parapecie? [empik.com].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56:635 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: dla niej, dla niego, dla całej rodziny. 16 dodatkowych przepisów. Edycja limitowana.
116 przepisów dla niej, dla niego, dla całej rodziny! Przepisy na koktajle śniadaniowe, przekąski (idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek), health&beauty, dla panów oraz 16 nowych receptur na najzdrowsze koktajle na jesień i zimę. Nasze codzienne posiłki powinny bazować na warzywach i owocach, które są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, antyoksydantów, jak również wody. Ich zalety można wymieniać bez końca. Koktajle to bomba witaminowa i zarazem pyszne orzeźwienie, również w ciągu dnia. Komponujcie koktajle stosownie do Waszych potrzeb, smaków i godzin posiłków. Książka dostarczy Wam mnóstwa cennych inspiracji, jak dzięki świeżym składnikom zachować najwięcej ich wartości odżywczej. Zmiksujmy razem coś pysznego! [Nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Wylatowo
Brak informacji o dostępności: sygn. 641.55/.56+663.8 [lok. Wypożyczalnia Wylatowo] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kawa : sekrety baristy / [wstęp Samantha Carroll ; barista Mitch Faulkner ; tłumaczenie Agnieszka Chodkowska-Gyurics]. - Wydanie czwarte. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2021. - 206 stron : ilustracje, fotografie kolorowe ; 24 cm.
Latte art spod twojej ręki. Odkryj tajemnice profesjonalnego parzenia i dekorowania kawy.
Nie wyobrażasz sobie początku dnia lub spotkania towarzyskiego bez filiżanki aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami? Czy zastanawiało cię, jak barista wyczarowuje niezwykłe wzory na powierzchni kawy zwane latte art? Sięgnij po tę książkę i stwórz z codziennego napoju wyjątkowe dzieło sztuki.
Dzięki prostym opisom i szczegółowym fotografiom nauczysz się krok po kroku przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków (m.in. kawy po karaibsku, Royal Coffee) oraz wykonywania na ich powierzchni kunsztownych wzorów. Spróbuj przyrządzić, ozdobić i podać kawę niczym profesjonalista. To naprawdę nie jest trudne! W książce znajdziesz również przepisy na ciasta, ciasteczka i desery z dodatkiem kawy. [źródło : opis z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5:663.9 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej