Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(9)
Forma i typ
Książki
(9)
Poradniki i przewodniki
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wyp. Miejska (Rynek 8)
(6)
Wyp. Dzieci (Rynek 8)
(1)
Filia Gębice
(1)
Filia Wylatowo
(1)
Czytelnia Miejska (Rynek 8)
(1)
Autor
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Czarnecki Janusz (1928-2011)
(1)
Dobrowolska Agata (1982- )
(1)
Dymek Marta
(1)
Jakubiuk Joanna
(1)
Janik Krystyna (technolog żywności)
(1)
Kulzowa-Hawliczek Helena
(1)
Laskowska Maria
(1)
Librowska Maria
(1)
Maci Agnieszka
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Nowicka Ludmiła
(1)
Ochman Paweł
(1)
Rościszewska-Stoyanow Anna
(1)
Rutkowski Antoni
(1)
Sosin-Krosnowska Natalia (1982- )
(1)
Styczyński Jan
(1)
Szczygłowa Helena
(1)
Szlęzakowa Irena
(1)
Witkowska Sabina (1909-1991)
(1)
Wolański Robert
(1)
Wójcik Wioleta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(9)
Język
polski
(9)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(3210)
Miłość
(2138)
Rodzina
(2057)
Przyjaźń
(1957)
Tajemnica
(1722)
Kuchnia polska
(-)
Relacje międzyludzkie
(1524)
Śledztwo i dochodzenie
(1408)
Dziewczęta
(1311)
historia Polski
(1189)
Zabójstwo
(1163)
Rodzeństwo
(997)
II wojna światowa (1939-1945)
(979)
Zwierzęta
(933)
Chłopcy
(855)
Nastolatki
(841)
poezja
(814)
powieść obyczajowa dla młodzieży
(749)
opowiadanie dla dzieci
(727)
Małżeństwo
(706)
Wybory życiowe
(703)
Dzieci
(666)
Sekrety rodzinne
(664)
Relacja romantyczna
(661)
Uczucia
(649)
Życie codzienne
(635)
Policjanci
(629)
Trudne sytuacje życiowe
(628)
Magia
(609)
historia
(551)
powieść
(546)
geografia
(537)
Osoby zaginione
(524)
Podróże
(523)
Dziecko
(499)
Ludzie a zwierzęta
(497)
Uczniowie
(492)
Historia
(485)
literatura polska
(483)
Boże Narodzenie
(481)
Psy
(465)
Przestępczość zorganizowana
(462)
Matki i córki
(440)
Arystokracja
(433)
Uprowadzenie
(419)
Władcy
(408)
Zemsta
(404)
Poszukiwania zaginionych
(388)
dramat
(388)
Zakochanie
(385)
Wakacje
(378)
biografia
(369)
Koty
(367)
Dziennikarze
(347)
opowiadanie dla najmłodszych
(342)
Prywatni detektywi
(334)
Żydzi
(334)
Mężczyzna
(327)
Dziadkowie i wnuki
(324)
Język polski
(320)
Ojcowie i córki
(318)
Wychowanie w rodzinie
(315)
Seryjni zabójcy
(301)
Pisarze
(299)
Ludzie bogaci
(298)
Spisek
(298)
Dojrzewanie
(296)
Wychowanie
(294)
Pisarze polscy
(284)
Nauczyciele
(282)
Marzenia
(275)
Samotność
(268)
Wsie
(267)
historia literatury
(267)
Polacy za granicą
(264)
Zdrada
(264)
Polska
(260)
Lekarze
(258)
Wojna
(256)
Czarownice i czarownicy
(255)
Detektywi amatorzy
(255)
Młodzież
(248)
historia literatury polskiej
(242)
Nauczanie początkowe
(241)
powieść przygodowa dla młodzieży
(237)
język polski
(236)
Obyczaje i zwyczaje
(234)
Rozterki miłosne
(232)
powieść dla młodzieży
(230)
Nauczanie
(229)
Opieka nad zwierzętami
(228)
Pedagogika
(227)
powieść obyczajowa dla dzieci
(226)
Humor
(225)
Literatura polska
(223)
Kradzież
(222)
Pomaganie
(218)
Kłamstwo
(216)
Śmierć
(214)
Polityka
(211)
Władza
(211)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gatunek
Książka kucharska
(7)
Przepisy kulinarne
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(9)
Styl życia, moda i uroda
(1)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Wylatowo
Brak informacji o dostępności: sygn. 641.5(083.12) [lok. Wypożyczalnia Wylatowo] (1 egz.)
Czytelnia Miejska (Rynek 8)
Brak informacji o dostępności: sygn. 641.5(083.12) [lok. Czytelnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cuda w kuchni / Katarzyna Bosacka. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2021. - 301, [1] strona : ilustracje, fotografie kolorowe ; 25 cm.
Ilustracje kolorowe na wyklejkach.
Chrupiące pączki z przejrzałych bananów, wytrawne babeczki z makaronu po rosole, gnocchi z garstki ziemniaków, podpłomyki z dowolnymi dodatkami oraz frytki z warzyw. “Cuda w kuchni” to zbiór przepisów i porad, jak przygotować proste i pyszne dania ze składników, które akurat mamy pod ręką: z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, podstawowych owoców i warzyw, resztek sera, czy z mrożonek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leniwy pieróg czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko) / Agata Dobrowolska. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Bona, copyright 2017. - 79, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25x22 cm.
Lubisz kuchnię polską? A może dopiero ją odkrywasz?
"Leniwy Pieróg, czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko!)" to zbiór 46 smacznych i łatwych do wykonania przepisów kulinarnych - wariacji na temat typowo polskich dań. Znajdziecie tu zarówno przepis na mazurka jak i... kiszenie ogórków :) A to wszystko w towarzystwie pięknych ilustracji autorstwa Agaty Dobrowolskiej. [źródło opisu : nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Dzieci (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Wypożyczalnia dla Dzieci] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; [ilustracje Ola Niepsuj]. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : ilustracje kolorowe, fotografie ; 29 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu, czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. [Wydawnictwo Marginesy, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Gębice
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 [lok. Wypożyczalnia Gębice] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Książki / Edipresse)
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Joanna Jakubiuk, pedagog z wykształcenia, gotować zaczęła z miłości, zmieniła to w pasjęi sposób na życie. Uważa, że lokalne produkty z rodzinnego Podlasia nie ustępują najlepszym smakom świata. W swojej książce chce zmierzyć się z najbardziej niedocenianym warzywem - ziemniakiem. Jeżeli ktoś może udowodnić , że nie bez powodu ziemniak zaczął swoją wielką karierę na królewskim stole i tam powinien znowu trafić - to tylko ona. Niedoceniony, a niezastąpiony. Smaczny, zdrowy, przygotowywany na wszelkie możliwe sposoby. Ziemniak. Historia, odmiany, wyjątkowe połączenia i ponad 60 słonych i słodkich przepisów Podlasianki, która mówi o sobie: jestem aktywistką kulinarną. A o ziemniakach wie wszystko.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak życia / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański i Agnieszka Maciąg. - [Wydanie 2]. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2017. - 349, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Książka Smak życia powstała dokładnie 10 lat temu i była efektem zmiany… mojego życia. W 2006 roku nastąpił mój osobisty przełom, gdy „przebudziłam się” do życia świadomego, dobrego, pełnego wdzięczności i celebracji prostych radości w zgodzie z naturą. Ta książka jest wyrazem czystej radości, zachłyśnięcia się cudownym smakiem życia, który udało mi się nareszcie odkryć! Szukałam w tak wielu miejscach, a okazało się, że on jest tu i teraz, tuż obok mnie – wystarczyło się tylko na niego otworzyć! W Smaku życia piszę o moim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet w kuchni – mamy i babci – które uczyły mnie gotować. Dzielę się również odkryciami i przepisami na szybkie, proste i zdrowe dania, przywiezionymi z różnych stron świata. Wiele z nich stało się kultowymi potrawami dla czytelniczek moich książek, jak na przykład ulubiona zupa pomidorowa mojego syna Michała, tarta cytrynowa, śledzie mojej mamy czy łosoś teriyaki. Wtedy już skłaniałam się ku diecie wegetariańskiej, ale nadal na moim stole pojawiały się ryby, czasem drób. Zachowałam te przepisy w uaktualnionym wydaniu Smaku życia i dodałam zupełnie nowe, a starym nadałam współczesny, jeszcze zdrowszy „szlif”. Z wielką radością oddaję do Twoich rąk mój ukochany Smak życia – smak pełen zdrowia, radości, wdzięczności i korzystania z darów natury, którą tak bardzo kocham. Niech Cię cieszy każdego dnia i rozpromienia tak bardzo jak mnie!. [http://lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie kolorowe ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Zapomniane i nowe dania w wersjach roślinnych. Poznajcie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalne miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się, jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiedzcie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – choćby takich, że wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnię naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem. [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozmowy przy stole / Natalia Sosin-Krosnowska. - [Wydanie I]. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 319, [1] strona : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Na okładce: O życiu na wsi, gotowaniu i miłości.
Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta? Nie! To wyjątkowe, choć często proste dania powstające w zgodzie z ideą slow food. Wyrusz w niezwykłą podróż przez urzekające wioski i malownicze zakątki, które odkryjesz dzięki kulinarnemu przewodnikowi Natalii Sosin-Krosnowskiej. Poznaj wspaniałe smaki i lokalne produkty, które trafiają prosto z ogrodu na stół. Dowiedz się, jak doprawić tradycyjne dania szczyptą nowoczesności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56:392.8(438) [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kulinarna Wiola : najlepsze przepisy / Wioleta Wójcik. - Warszawa : Wydawnictwo RM, © 2021. - 190, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Wioletta Wójcik, czyli Kulinarna Wiola, gotuje od dzieciństwa, uczyła się od najbliższych jej kobiet: mamy, babć, ciotek, a od sześciu lat dzieli się swoimi przepisami na proste i niedrogie dania tradycyjnej kuchni polskiej na profilu na Facebooku, który obserwuje już 350 tysięcy fanów. Oto 120 najlepszych i cieszących się największą popularnością przepisów Kulinarnej Wioli – na śniadania, zupy, obiady (mięsne, rybne i wegetariańskie), wypieki oraz desery.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej